BLM. Black Lives Matter. Die slogan zou je niet alleen tijdens demonstraties moeten horen, maar ook gewoon in je woonkamer. Want racisme kan niet. Punt. Als (groot)ouder speel je een belangrijke rol in die strijd tegen rassenongelijkheid. Want jij bent degene die kan zorgen voor de verdraagzame volwassenen van morgen. Maar hoe doe je dat, opvoeden tegen racisme?

BBB

Babbelen, babbelen en nog eens babbelen. Grijp de actualiteit aan om het met je kroost over racisme te hebben. Luister daarbij goed naar hun mening en stuur bij waar nodig.

‘Heb je die beelden gezien in de krant?’ ‘Wat vind je ervan?’ ‘Ben je zelf al geconfronteerd geweest met racisme? Of één van je vrienden?’

Werp samen een blik op de geschiedenis: je kan bijvoorbeeld iets opzoeken over Martin Luther King of andere voorvechters van gelijke rechten.

Geen zak chips

Het klinkt super simpel en ontzettend logisch, maar toch: neem tegenover je kroost een duidelijk standpunt in tegen racisme. Zelfs tegen de kleinste uiting ervan.

Niet alleen als je via de media zoiets oppikt, maar ook als je je kinderen zelf iets discriminerend zoiets hoort zeggen. ‘Ik weet dat je dit misschien als grapje bedoelt, maar weet je hoeveel pijn dit kan doen?’

Als je het over gelijke rechten hebt, kan je een beeld gebruiken dit uit te leggen. ‘Gelijke rechten voor een ander betekent niet minder rechten voor jou. Het is geen zak chips.’

Hebben jullie in je gezin zelf een witte huidskleur, vertel je kinderen dan hoe bevoorrecht jullie zijn. Dat je eigenlijk niet kan inschatten wat het is om benadeeld en zelfs onderdrukt te worden omwille van de kleur van je huid.

‘Wat als iemand je zou beoordelen op basis van je groene ogen? Dat zegt toch niets over je karakter of over wie je bent?’

LEES OOK > Wat als je als ouders elke een andere opvoedingsstijl hebt?

Geef het goeie voorbeeld

Geen enkel kind wordt geboren als racist. Hoe je opvoedt en wat je vertelt, is van ontzettend groot belang. Zelfs op oogrollende tieners heb je als ouder nog een impact. Je kunt je kinderen echt wel opvoeden tegen racisme.

Geef dus het goeie voorbeeld en toon met je woorden en daden respect voor ieder mens. Als je zelf denigrerend doet over mensen met een andere huidskleur, heeft een boodschap van verdraagzaamheid niet veel nut.

Gebruik huidskleur niet om iemand te identificeren. ‘Die zwarte van hier om de hoek’ kan je makkelijk vervangen door ‘Die mama met haar twee kleine kindjes van hier om de hoek.’

Blikopener

Sta open voor ‘anders’ zijn in het algemeen en geef dit door aan je kinderen. Want het gaat niet alleen over kleur, maar ook over geaardheid, cultuur en geloof. ‘Anders zijn’ is oké en is niet raar.

Je kan dit al van kleins af aan meegeven door hen popjes te geven die een andere huidskleur hebben en films te bekijken of boekjes voor te lezen waarin de personages net zo divers zijn als de mensen in de echte wereld. Op die manier word je letterlijk de blik-opener van je kroost.

LEES OOK > 7 praktische tips voor meer gelijkheid tussen jongens en meisjes

Op WAT WAT krijgen kinderen en jongeren heldere info over racisme.

Dit artikel verscheen in juli 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 24/06/2020, laatste update op: 15/06/2023