Tieners laten helpen in het huishouden is geen kwestie van of, maar van wat en hoeveel. Huishoudklusjes doen scherpt vaardigheden aan die in het latere leeftijd van pas komen. Je kind leert zelfstandig zijn en het is zelfs goed voor het concentratieniveau en het zelfvertrouwen.

Wat kunnen tieners doen in het huishouden? Veel, zo blijkt. Ten minste, als er al op jonge leeftijd werd gestart met het aanleren van klusjes.

Geen nood, het is nooit te laat! Begin je pas op latere leeftijd, dan betekent het wel dat je met de eenvoudige dingen moet beginnen om dan (sneller) op te bouwen naar vaardigheden die bij hun leeftijd passen.

LEES OOK > Klusjes voor kinderen: een overzicht van 6 tot 12 jaar

Tieners zouden perfect in staat moeten zijn om:

  • Het huis schoon te maken (keuken, woonkamer, badkamer, hal)
  • De was te doen (sorteren, inladen, ophangen, vouwen, wegleggen en strijken)
  • Boodschappen doen en opbergen
  • Eenvoudige maaltijden koken en bakken (voorbereiden, snijden, bereiding)
  • Babysitten op jongere broers en zussen (afhankelijk van onderlinge relatie en persoonlijkheden)
  • Auto wassen
  • Helpen in de tuin: bladeren vegen, gras maaien, onkruid trekken, haag bijknippen
  • Het afval wegzetten
  • Zelfstandig hun kamer opruimen en schoon houden
  • Grotere klussen in huis: helpen bij muren verven of assisteren bij kleine renovaties

Van tieners mag je ook best wat verwachten: drie à vier taakjes per dag. Voor ‘gewone’ huishoudtaken wordt afgeraden daar zakgeld aan te koppelen: de wil om de taken te doen valt meestal weg als de beloning ook wegvalt.

Doen

Maar het is niet omdat tieners in staat zijn om het te doen, dat ze het ook werkelijk doén. Ze zien gewoon het nut niet in van die huishoudelijke taken … en zonder strakke planning, concrete afspraken en dreigende gevolgen gebeurt er meestal helemaal niks. Of het gebeurt half of rap-rap en je bent er als ouder nog niks mee.

Met deze 5 afspraken kan je het gekibbel en geruzie verminderen:

  1. Duidelijk & concreet: net als bij kleuters geef je heel concrete opdrachten per persoon: wat verwacht je van wie tegen wanneer.
  2. Zet het op papier! Dit voorkomt (hopelijk) gezeur én een onevenwichtige taakverdeling.
  3. Wissel de taken af zodat niet elk kind altijd hetzelfde doet.
  4. Geef ze – indien mogelijk – tot op zekere hoogte inspraak in het wat en wanneer.
  5. Bespreek de gevolgen als de taken niet op tijd of niet naar voldoening worden uitgevoerd en doe het dan ook. Niet uitgaan, geen wifi, geen Xbox… whatever works.

Gouden raad van Tante Kaat

Er elke dag over zeuren zorgt niet meteen voor een fijne sfeer, dus probeer af te spreken dat ze één keer per week hun rommel aanpakken. Laat hen bijvoorbeeld op zaterdag alle spullen opruimen en al de was in de mand gooien. En maak hen duidelijk dat ze de deur niet uit mogen voor dit gebeurd is.

– Tante Kaat

En onthou: ooit komt het goed met die sloddervossen, al kan het heel lang duren. Zelfs Tante Kaat was ooit een huishoudramp.

‘Toen de kinderen geboren werden, kwam er bij mij een switch. Dan moet je wel, hé. Als je een kruipertje én een stel katten hebt … die knietjes zien er niet uit! Maar het besef is dus vrij laat gekomen. Ook toen ik pas bekend werd als Tante Kaat, was ik nog niet bepaald een toppunt van huishoudkunde. Tegenwoordig kan je wel al tamelijk onverwacht bij me binnenvallen.’

LEES OOK > Tante Kaat: ‘Mijn zoon ging door een zware puberteit’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 03/11/2017, laatste update op: 16/06/2023